Stil de viață sănătos

Vrei sa ai un stil de viata sanatos? Urmeaza urmatorii pasi si te vei simti plin de energie, vei fi mai eficient si o sa previi aparitia bolilor cardiovasculare, diabet, sau cancer.

 1. Trebuie sa ai o dietă variată, accentul fiind pus pe alimenele de origine vegetală, în detrimentul produselor de origine animală
 2. Și cerealele sunt bune, trebuie sa mănânci pâine, semințe, paste, orez măcar o dată pe zi
 3. Este preferat ca fructele și legumele să fie mâncate proaspete și atunci când sunt în sezonul lor de coacere(este recomandată consumarea a cel putin 400 de grame de fructe și legume pe zi)
 4. Cântărește-te lunar pentru a observa eventualele modificări ale greutății corporale
 5. Ai grijă cât de gras mănânci, o dietă sănătoasă presupune maxim 30% aport lipidic, încearcă să înlocuiești grăsimile saturate(untul) cu cele nesaturate(ulei vegetal de gătit)
 6. Înlocuiește cinele grele cu preparate din legume, fasole, pește, linte, carne slabă sau de pui
 7. Consumă lapte și produse lactate (kefir, lapte bătut, iaurt, brânzeturi)  care conțin un nivel scăzut de grăsimi și sare
 8. Incearcă să îți alegi alimentele cu un conținut scăzut de zahăr și scade frecvența consumului de sucuri și dulciuri(un pahar de suc este echivalentul unei felii de prăjituri)
 9. Trebuie să reduci aportul de sare. Aportul total de sare pe zi nu ar trebui să depășească 5g (o linguriță), această  cantitate incluzând sarea din pâine și din alimentele procesate(mezeluri), sau conserve
 10. Mâncarea trebuie preparată într-un mediu curat, și gătită de preferat prin fierbere, coacere, sau la grătar. Încălzirea mâncarii înainte de consum ajută la scăderea grăsimilor din preparat
 11. O dietă sănătoasă presupune un consum moderat de alcool, acesta nu este interzis, dar sunt recomandate cantități cât mai mici.Consumul de alcool este un factor de risc pentru o multitudine de boli, dintre care cele mai grave, dar și frecvente, fiind cancerul  hepatic si hipertensiunea arterială. Totodată există o relație strânsă între doză și riscul de boală, cât beți mai mult, cu atât este mai probabil să vă îmbolnaviți. Să nu uităm că alcoolul nu dăunează doar consumatorului, ci și familiei și prietenilor acestuia, fiind direct afectați de comportamentul predispus la violență. Creierul uman  se dezvoltă până la vârsta de 25 de ani, iar alcoolul interferă procesul, creierul adolescent este în mod  special susceptibil la alcool, deci începerea consumului  la vârste fragede crește riscul de dependență mai târziu în viață. Efectele alcoolului asupra organismului:
  • Crește tensiunea arterială
  • Pentru a fi metabolizat, consumă 80% din energia ficatului,
  • Abuzul de alcool matinal, pe stomacul gol, duce la malnutriție, o dată din cauza lipsei aportului de proteine, glucide și lipide, dar și pentru că reduce absorbția intestinală a vitaminelor, mai târziu chiar și a sodiului și apei
  • Produșii săi de metabolism (acetaldehida) sunt neurotoxici
  • Gastrita, ulcer, pancreatită, hepatită cronică, ciroză hepatică, accidente vasculare cerebrale
  • Demența alcoolică
  • Neuropatia periferică (caracterizată de amorțeli, durere la nivelul membrelor, senzație de slăbiciune musculară și crampe. Cele mai de temut simptome sunt: impotența la bărbați, incontinența urinară, greață și vărsături
  • Tulburări de vedere (datorită deficitului de vitamina A, deoarece alcoolul afectează mucoasa intestinală și capacitatea acestuia de absorbție)
  • Complicații cardiovasculare (25% din consumatorii cronici) cardiomiopatii (afectează mușchiul inimii), arteriopatii (cea mai gravă fiind cea coronariană, aceasta fiind de 6 ori mai frecventă la alcoolici)
  • Complicații imunologice: infecții, neoplasm(buze, cavitate orală, stomac, intestin)
  • Disfunții renale
 1. Sunt recomandate cel puțin 30 de minute de exerciții fizice, aproape zilnic.

Sportul practicat regulat, de o intensitate moderată, scade riscul  de boli cardio-vasculare și diabet.

Școlar: mers pe jos zilnic până la școală și înapoi acasă,activități zilnice lașcoală, (încurajarea jocului în colectivitate) oportunitatea de a se juca de 3-4 ori pe săptămână în aer liber, iar în weekend sunt recomandare plimbări lungi, în parc, sau cu bicicleta, sau vizite la bazinul de înot

Adolescent: mers pe jos zilnic până la școală și înapoi acasă, 3-4 zile pe săptămână sport organizat(echipe  sportive) sau informal, weekenduri active(plimbări, ciclism, inot, alte activități sportive)

Student: mers pe jos zilnic până la școală și înapoi acasă, profită de micile oportunități să fii activ: urcatul scărilor, mersul la sală, cursuri de înot sau alte activități sportive

Adult: mersul pe jos zilnic, urcatul scărilor, ocazional activități fizice, weekenduri active(plimbări, ciclism, sală, înot, grădinărit, repararea/schimbarea mobilei in casă)

Cele 30 de minute sunt recomandate pentru mentinerea unui stil de viata sanatos, daca doriti sa scadeti in greutate, efortul va trebui sa fie ceva mai crescut, 50-60 de minute zilnic si sa nu uitati ca intr-un regim de slabire cea mai importanta este dieta.

 1. Renunțatul la fumat. Sunt implementate o multitudine de strategii pentru controlul tabagismului(interzicerea fumatului în spațiile publice, creșterea prețului per pachet, terapie nonfarmacologică: linii telefonice gratuite, programe organizate de abandonare a fumatului, consiliere psihologica, dar și terapie farmacologică: substituenți ai nicotinei: guma cu nicotină, plasturele cu nicotină, inhalatorul, spray-ul nazal sau tableta orală.) Cel mai important este să îți propui să te lași de fumat, iar ajutorul îl vei găsi.

Fumatul sau expunerea la fumat are un efect negativ asupra vieții încă de la naștere, deoarece crește riscul de malformații congenitale, dar și riscul de a pierde sarcina. În copilărie și în adolescență tutunul provoacă dizabilități de cauză respiratorie. Impactul negativ al tutunului este vizibil de obicei după vârsta de 30 de ani, când crește riscul de boli cardiovasculare, iar un adult tânăr diagnosticat cu o boală cardiovasculară are o calitate a vieții semnificativ scăzută. Mai târziu în viață, tutunul consumat de ani de zile va crește riscul de cancer, în special de cancer la plămâni, dar și alte afecțiuni respiratorii(BPOC, astm)

85% din decesele cauzate cancer traheal, broșic sau pulmonar și 16% din decesele cauzate de ischemie cordiacă (infarct)  sunt atribuite tutunului.

 1. Evitarea mediului poluant. Deși locuiești în oraș, cu fiecare ocazie poți  profita de o plimbare în parc, sau plimbări în afara orașelor. Poluantii cresc riscul de cancer pulmonar, dar in timp afecteaza tot organismul, incercati sa evitati fumul, cenusa, praful, gazul carbonic, azotul sau dioxidul de sulf.