Leucemie – ce fac daca, cui ma adresez

Daca prezentati simptomele leucemiei, cum ar fi oboseala cronica, infectii frecvente sau febra, sangerari frecvente sau care se opresc mai greu, trebuie sa mergeti la medic pentru analizele de sange. Medicul de familie sau medicul ce v-a determinat sa va faceti analizele de sange o sa va indrume catre un medic hematolog. Diagnosticul leucemiei nu se punedoar pe baza analizelor de sange, ci este nevoie de biopsierea maduvei osoase. In functie de fiecare persoana si ce alte afectiuni se mai gasesc, sau nu, se mai pot face si alte analize imagistice sau invazive, medicul fiind cel care va decide.

In cazul in care sunteti diagnosticat cu leucemie, tratamentul va fi decis in functie de gravitate si de evolutia bolii, dar si in functie de varsta si starea generala. Este foarte important sa mergeti regulat la medic, pentru a urmari evolutia si pentru a comunica medicului daca au mai aparut si alte simptome si pentru a face analizele necesare.

Scopul tratamentului in leucemie este distrugerea celulelor canceroase, astfel incat celule normale se vor putea dezvolta in maduva osoasa.

In cazul leucemiilor acute, tratamentul uzual este chimioterapia, acesta fiind reprezentat de diferite substante administrate pentru a distruge celulele canceroase. Daca starea pacientului este foarte grava si se poate gasi o alta persoana care sa doneze, se practica transplantul de celule stem. Celulele pot fi luate din maduva osoasa a donatorului sau din sange si transplantate persoanei afectate, acestea ducand la cresterea numarului de celule sangvine sanatoase.

Leucemiile cronice sunt in primul rand foarte bine urmarite in timp, cu regularitate. Exista terapie biologica ce creste imunitatea, radioterapia si chimioterapia ce distruge celulele canceroase, dar si transplantul de celule stem daca este posibil.