Leucemia – informații generale

Leucemia este un cancer de sange si se defineste prin inmultirea anormala a celulelor sangvine. Cele trei tipuri de celule ce intra in componenta sangelui sunt: eritrocitele, sau celule rosii, ce transporta oxigenul si dioxidul de carbon; leucocitele, sau celule albe au rol in imunitate, iar trombocitele sau plachetele sangvine sunt celulele cu rol in coagulare.

Leucemia inseamna producerea excesiva de catre maduva osoasa de celule albe (leucocite). Aceste celule se inmultesc continuu, poate chiar mai rapid decat cele normale, si nu se opresc cand in mod normal ar fi trebuit si nici nu isi pastreaza functia normala de celule ale imunitatii. In timp, aceste celule ajung sa inlocuiasca celulele normale – leucocitele, hematiile si trombocitele, astfel incat sangele nu va mai fi capabil sa isi indeplineasca functiile. Ca urmare, va aparea oboseala, deoarece numarul scazut de hematii nu va transporta la fel de mult oxigen in organism, persoana se va imbolnavi frecvent deoarece leucocitele anormale nu isi mai indeplinesc functia, si vor sangera cu usurinta deoarece trombocitele putine vor coagula sangele mai greu.

Cauzele leucemiei nu sunt foarte bine cunoscute, in schimb exista factori de risc ce favorizeaza aparitia bolii:

  • Tratamentul cu chimioterapie sau radioterapia
  • expunerea la radiatii sau substante chimice(benzen sau formaldehida)
  • fumatul
  • infectia cu virusul HIV

Exista patru tipuri principale de leucemie, impartite in functie de celula afectata si daca este o forma acuta sau cronica. Daca sunt afectate mielocitele (celule precursoare ale leucocitelor care se gasesc in mod normal in maduva osoasa dar care apar in sange in cazurile de leucemie) vom vorbi despre leucemie mieloida acuta sau cronica, iar daca sunt afectate celulele limfocitare (apartin celulelor albe) vom discuta despre leucemie limfoida acuta sau cronica.

Leucemia limfoblastica acuta este frecventa la copiii cu varsta intre 2-10 ani, dar poate aparea si la adulti. Reprezinta 25% dintre cancerele aparute pana la varsta de 14 ani si 75% dintre leucemiile din pediatrie.

Leucemia mieloida acuta afecteaza atat copii cat si adultii, dar este rara sub varsta de 15 ani. Simptomele progreseaza rapid, in una-doua saptamani, tratamentul fiind absolut necesar deoarece netratata evolueaza catre deces in 2-3 luni.

Leucemia limfocitara cronica este cea mai frecventa forma de leucemie la adulti, afectand in general adultii de peste 50 de ani si este mai frecventa la barbati.

Leucemia mieloida cronica apare la adulti, aceasta reprezentand 15-20% dintre leucemiile aparute la adulti. De obicei apare in jurul varstei de 55 de ani, afectand mai mult sexul masculin. Cu tratamentul potrivit, in ultimii ani speranta de viata a crescut de la 3-4 ani la 20-25 de ani in prezent.