Insuficienta cardiaca – informații generale

Insuficienta cardiaca este consecinta unei boli funtionale cardiace si reprezinta incapacitatea inimii de a asigura un debit circulator adecvat pentru necesitatile organismului. Practic, inima nu mai poate pompa destul sange in organism pentru a asigura forta necesara indeplinirii activitatilor zilnice obisnuite.

Insuficienta cardiaca este prezenta la 1-2% din populatia adulta si are prevalenta maxima la persoanele de peste 70 de ani, afectand peste 10% dintre acestea. Insuficienta cardiaca apare atunci cand o boala afecteaza cronic inima. Cu cat o persoana traieste mai mult timp fara sa ii fie diagnosticata afectiunea ce ii afecteaza inima, sau daca stie deja dar nu tine tratamentul regulat, la un moment dat inima va ceda si va aparea insuficienta cardiaca. Prognosticul acestor persoane este nefavorabil, mortalitatea fiind de 50% la 4 ani.  Asta inseamna ca dupa ce au fost diagnosticati, jumatate dintre ei vor deceda in urmatorii 4 ani.

Afectiunile ce determina insuficienta cardiaca sunt: hipertensiune arteriala, afectiuni valvulare, ischemie miocardica, cardiomiopatii, miocardite, toxice cardiace (alcool), aritmii si boli infiltrative miocardice (amiloidoza, hemocromatoza, sarcoidoza). Cea mai frecventa cauza este ischemia cardiaca, manifestata prin infarct miocardic, apoi se numara hipertensiunea arteriala netratata si afectiunile valvulare.

Factorilor cauzali li se adauga si factori precipitanti (agravanti) care ajuta intalarea insuficientei cardiace sau ii accentueaza simptomele. Acesti factori de agravare sunt:

  • De natura cardiaca: aritmii, infarctul miocardic, criza hipertensiva, tamponada cardiaca, infectii
  • Factori extracardiaci: anemia, infectii, necomplianta la tratament, insuficienta renala, etc.

Inima are 4 camere, atriu si ventricul drept si atriu si ventricul stang. Sangele oxigenat ajunge de la plamani in atriul stang, este impins in ventriculul stang de unde va fi  pompat de acesta in organism. Sangele se intoarce de la organism in atriul drept si va fi pompat de catre ventriculul drept in plamani pentru a fi oxigenat, apoi se  intoarce in atriul stang, ciclul continuand. Insuficienta cardiaca apare fie datorita afectarii partii drepte a inimii, fie a celei stangi, fie o afectare globala sau apare datorita afectarii functiei sistolice(de pompa) sau diastolice(de repaos) a inimii.

Insuficienta cardiaca stanga apare in urma unei aritmii,  anemie severa, hipertensiune arteriala, hipertiroidie, ischemie sau infarct, aceasta conducand la oboseala (deoarece nu mai este capabila sa impinga sange oxigenat in organism conform nevoilor acestuia) si edem pulmonar(sangele se intoarce mai greu la inima si astfel se acumuleaza plasma sangvina in plamani) caracterizat de senzatia lipsei de aer atat la efort cat si in repaus.

Insuficienta cardiaca dreapta este cauzata de afectiuni pulmonare (bronsita, embolie, insuficienta respiratorie cronica) si conduce la acumulare de plasma sangvina in organism, conducand astfel la tulburari digestive, jena abdominala, tahicardie, cresterea in volum a ficatului, edeme ale membrelor inferioare.

Atunci cand inima pompeaza sangele catre plamani prin ventriculul drept si in organism prin ventriculul stang este in sistola. Atunci cand inima se relaxeaza este in diastola, atunci se umplu atriile cu sange – atriul stang se umple cu sange oxigenat de la plamani iar atriul drept se umple cu sangele intors de la organism.

Insuficienta cardiaca sistolica este caracterizata de pierderea functiei de pompa a inimii. Inima este marita deoarece se acumuleaza un volum de sange mai mare decat este capabila inima sa pompeze.

Insuficienta cardiaca diastolica apare in general la toti pacientii cu disfunctie sistolica, dar inima este normala ca si dimensiuni si are functia de pompa normala in repaus. Apare cel mai frecvent la pacientii cu hipertensiune arteriala netratata.

Insuficienta cardiaca acuta reprezinta agravarea simptomelor si a starii persoanei. Aceasta reprezinta o urgenta medicala. Cele trei elemente ce definesc acutizarea unei insuficiente cardiace sunt:

  • debutul simptomelor este rapid
  • simptomele sunt specifice insuficientei cardiace: senzatia lipsei de aer si oboseala
  • severitatea acestor simptome determina necesitatea interventiei medicale de urgenta(spitalizare).