Hipertensiunea arteriala – informații generale

Hipertensiunea arteriala este o afectiune in care vasele de sange arteriale au o presiune crescuta constant.  De fiecare data cand  inima bate, pompeaza sange in artere pentru a fi transportat catre toate organele. Tensiunea arteriala este  forta sangelui ce impinge asupra  peretilor arterelor cu cat acesta este pompat de inima.  Cu cat este mai mare presiunea, cu atat inima trebuie sa pompeze mai puternic, in timp ducand  la complicatii cardiace, dar si la accidente vasculare cerebrale si insuficienta renala.

Tensiunea arteriala este masurata cu ajutorul tensiometrului. Acesta va arata doua valori, urmate de unitatea de masura a tensiunii arteriale- milimetri coloana de mercur. Prima valoare este cea a sistolei (cand inima se contracta si pompeaza sangele) iar cea de-a doua este cea a diastolei (cand inima se relaxeaza). Valoarea normala a tensiunii arteriale este considerata 120/80 mmHg, atunci cand tensiunea sistolica creste peste 140mmHg si/sau cea diastolica peste 90mmHg este considerata a fi hipertensiune arteriala.

In mod fiziologic valorile tensiunii arteriale variaza, aceasta crescand in timpul efortului fizic sau in situatii de stres, cand inima pompeaza mai mult/rapid sangele catre organe si scazand in timpul somnului sau in perioade de relaxare.

Mai mult de 1 din 5 adulti in lume prezinta HTA – afectiune ce cauzeaza in jur de jumatate din decesele produse prin accident vascular cerebral si boli cardiovasculare. Complicatiile date de HTA sunt responsabile de 9.4 milioane de decese in fiecare an in lume.

Aceasta presiune constanta asupra vaselor de sange va determina aparitia unor complicatii in organism, afectand organe importante ale corpului, cum ar fi inima, creierul si rinichii. Daca este lasata necontrolata, HTA poate duce la infarct, cardiopatie dilatativa(marirea cordului) si in final insuficienta cardiaca.

Vasele de sange pot forma anevrisme(dilatatii) din cauza presiunii crescute constant, printre cele mai periculoase fiind cele din creier, aorta si rinichi. Presiunea crescuta in vasele din creier determina scurgerea sangelui in afara vaselor sau chiar spargerea vaselor si aparitia accidentelor vasculare cerebrale.

HTA poate sa conduca si la insuficienta renala, orbire si determina tulburari cognitive, tot din cauza faptului ca apar leziuni in vasele de sange ale acestor organe.

De obicei HTA la adolescenti si adulti este cea primara (esentiala), de cauza necunoscuta, la copii este frecventa HTA secundara, data de alte afectiuni. Aceasta forma apare brusc la copii si determina valori ale tensiunii arteriale mai mari decat in cea primara si este efectul altor afectiuni, de obicei ereditare.

Cauze posibile ale hipertensiunii la adult:

 • Afectiuni renale(cancer, insuficienta renala, glomerulonefrita)
 • Alcoolism
 • Ateroscleroza
 • Boala valvulara aortica, coarctatia de aorta
 • Anxietate si stres
 • Apnee in somn
 • Dureri severe sau febra
 • Tulburari endocrine(hipertiroidism, sindrom Cushing, hiperparatiroidism)
 • Consumul de medicamente si substante ce cresc tensiunea arteriala (cocaina, metamfetamina, steroizii, antiinflamatoare nesteroidiene, etc)

Toti oamenii pot urma cei 5 pasi pentru mentinerea unei valori normale a tensiunii arteriale si pentru a preveni complicatiile HTA:

 • dieta sanatoasa si evitarea consumului excesiv de sare
 • evitarea consumului excesiv de alcool (a nu se depasi limita de o bautura/zi)
 • activitate fizica
 • oprirea fumatului
 • controlarea stresului din viata de zi cu zi

Totodata, metoda de preventie inseamna si evitarea factorilor de risc, cum ar fi: obezitatea, diabetul, alimentatia bogata in sare, stilul de viata sedentar, fumatul, consumul de alcool.