Hipertensiunea arteriala – ce fac daca, cui ma adresez

Daca ati fost diagnisticat cu HTA, este foarte important sa urmati tratamentul, chiar daca boala nu va deranjeaza cu nimic. Complicatiile HTA sunt cele care va vor dauna calitatii vietii. HTA  nu este vindecabila, de aceea tratamentul trebuie urmat toata viata pentru a preveni complicatiile ce duc la deces.

In primul rand se recomanda schimbarea stilului de viata. Pentru unele persoane aceasta este de ajuns pentru a mentine o valoare normala tensiunii arteriale, pentru altele va fi nevoie si de un tratament farmacologic, adica se vor administra pastile in fiecare zi.

Este necesar un control medical periodic pentru verificarea eficientei tratamentului si eventual modificarea acestuia. Ce trebuie sa tineti cont insa este sa nu intrerupreti medicamentul pe motivul ca oricum va simtiti bine, deoarece leziunile asupra inimii, vaselor, creierului, rinichilor tot vor continua sa evolueze.

Un ultim sfat pentru persoanele ce au HTA si tratament pentru aceasta, atunci cand va duceti la medic pentru analize, nu intrerupeti tratamentul nici macar in dimineata respectiva, deoarece nu influenteaza deloc valorile analizelor de sange, din contra pot afecta valorile tensiunii arteriale, aceasta fiind mai mare decat de obicei si se poate modifica schema de tratament chiar daca nu este necesar.