Diabetul – informații generale

Diabetul este o boala cauzata de incapacitatea pancreasului de a produce suficienta insulina sau de ineficienta insulinei produse. Aceste lucruri duc la un nivel mare de concentratie al glucozei in sange (hiperglicemie), care afecteaza, in principal, nervii si vasele de sange, respectiv sistemul nervos si pe cel sanguin[1].

Tipuri de diabet

Exista 3 tipuri principale de diabet:

Diabetul zaharat de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa distruga celulele beta din pancreas. Aceste celule beta produc in mod normal insulina de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele (zaharurile) din alimentele consumate. In lipsa acestor celule, respectiv a productiei de insulina, se instaleaza diabetul zaharat de tip 1.

Uneori, pancreasul este afectat de o boala sau o leziune, ceea ce are ca efect tot distrugerea celulelor beta. Pentru ca in acest din urma caz nu sistemul imunitar e vinovat, avem de-a face cu o alta afectiune, numita diabet secundar, similar ca simptome cu diabetul de tip 1. Simptomele clinice ale diabetului nu apar pana cand nu au fost distruse 80% pana la 90% din celulele beta ale pancreasului.

Diabetul zaharat de tip 2

Pancreasul oricarei persoane sanatoase secreta insulina, un hormon care ajuta glucoza din sange sa treaca, prin peretii vaselor sanguine, catre celulele organismului, care sunt astfel hranite cu energie. In lipsa insulinei, organismul este privat de orice sursa de energie si ar putea sucomba in scurt timp. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 produc insulina, chiar in exces. Dar tocmai din acest motiv organismul dezvolta o rezistenta la insulina, motiv pentru care celulele sale nu mai reusesc sa primeasca si sa utilizeze glucoza pe atat de eficient pe cat ar trebui.

Atunci cand diabetul de tip 2 se afla in faza incipienta, pancreasul secreta multa insulina, pentru a incerca sa ajute celulele sa obtina glucoza atat de necesara functionarii. Dar nu poate tine pasul, iar zaharul se acumuleaza in sange in loc sa circule in mod normal.

Diabetul gestational

Diabetul gestational este o tulburare a tolerantei la glucoză, care, la anumite paciente, apare pentru prima data in timpul sarcinii sau este descoperita pentru prima data in timpul sarcinii.

Diabetul gestational poate aparea exclusiv in timpul sarcinii, la un anumit procent de femei insarcinate, atunci cand alterarea metabolismului glucozei si al insulinei depaseste capacitatea de compensare a pancreasului, dezvoltand o intoleranta clinica la glucoza.

[1] https://www.who.int/diabetes/en/