Descriere proiect

Campania își propune creșterea gradului de informare și educare a tineretului cu privire la modalitățile de prevenire a bolilor cronice netransmisibile. Accentul principal va fi pus pe prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare și a diabetului. Considerăm că un tineret educat va reduce conștient factorii de risc și va influența pozitiv comportamentul adulților din familie. În plus, in fiecare oraș ales în cadrul proiectului ne dorim să acordăm o atenție specială și particulară pregătirii profesorilor în sensul consilierii tinerilor și elevilor în aceste probleme. Considerăm că profesorii pot fi primul și de cele mai multe ori și cel mai apropiat sprijin atât în ceea ce privește prevenția, dar și în situația nefericită în care tinerii se confruntă în mod direct sau în familie cu o astfel de problemă.

Ne dorim ca proiectul să aibă o acoperire națională și să atingă un număr semnificative de elevi, tineri și profesori. În funcție de bugetul și sprijinul de care se va bucura această campanie ne dorim să organizăm evenimente și campanii de informare în următoarele orașe: București, Brașov, Cluj, Tg. Mureș, Oradea, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați,Suceava, Focșani, Iași, Sibiu. În aceste orașe ne propunem să organizăm câte două evenimente, ample campanii de informare în rândul tinerilor și materialele necesare astfel încât campania să poată continua pe termen lung.

CONTEXT

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cronice netransmisibile includ:

 • Bolile cardiovasculare
 • Accidentul vascular cerebral (AVC)
 • Cancerul
 • Diabetul
 • Afectiunile pulmonare cronice

Aceste afectiuni sunt responsabile pentru 70% dintre decesele din intreaga lume. Aproximativ trei sferturi dintre toate decesele cauzate de bolile cronice netransmisibile sunt intalnite in tarile cu venituri mici si medii. Cresterea cazurilor de imbolnaviri este generata in principal de patru factori de risc:

 • fumatul,
 • lipsa exercitiului fizic,
 • consumul de alcool
 • regimul alimentar nesanatos.

Tarile membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, printre care si Romania, vizeaza adoptarea unor actiuni orientate, multisectoriale, obiectivul principal stabilit la nivel global fiind acela de a reduce pana in anul 2015 cu 25% numarul deceselor premature cauzate de bolile cronice netransmisibile.

In lipsa unor statistici exacte, estimam ca in Romania se inregistreaza aproximativ 1,5 milioane de cazuri de diabet, in timp ce bolile cardiovasculare si cancerul sunt principalele doua cauze de deces, mai ales in randul populatiei active.

Abordarea acestor subiecte de larg interes se va face ținând cont de următoarea structura

 1. Prevenție
 2. Stil de viața sănătos
 3. Detectarea timpurie
 4. Semne/simptome. La ce să fiu atent?
 5. Ce fac dacă? Cui mă adresez?