Cancerul pulmonar – informații generale

Cancerul pulmonar este, de zeci de ani, cel ma intalnit cancer la nivel mondial, raspunzator pentru 1.6 milioane decese in intreaga lume, respectiv 1 din 5 decese cauzate de cancer la nivel global. Cancerul pulmonar provoaca cele mai multe decese dintre toate cancerele pentru ca este agresiv, avanseaza cu rapiditate si este adesea depistat in stadii avansate, cand interventia chirurgicala nu mai este posibila.

In Romania, anual sunt depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar si aproximativ 28 de romani mor zilnic din cauza acestei maladii. Potrivit statisticilor, 30% dintre decesele cauzate de cancer in Romania sunt reprezentate de cancerul pulmonar.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este provocat de cresterea necontrolata a unor celule anormale din plamani, care se grupeaza si formeaza o tumoră. Cele doua forme principale de cancer pulmonar sunt cancerul pulmonar altul decat cel cu celule mici (NSCLC) si cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC). NSCLC este cea mai intalnita forma, reprezentand circa 85% din cazuri. Aceasta clasificare se face pe baza dimensiunii celulelor canceroase din mostre de tesut privite prin microscop. Cele doua categorii principale de cancer pulmonar au insa si ele o serie de subtipuri.

Cauze si factori de risc

Fumatul ramane principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar (90% din cazuri pot fi atribuite fumatului), deoarece fumul de tigara este un amestec ucigator de substante. Specialistii avertizeaza ca riscul fumatorilor este cumulativ; cu alte cuvinte, cu cat fumeaza mai multa vreme, cu atat creste riscul de cancer.

In plus, expunerea la gazul radon din materialele de constructii, fumatul pasiv, contactul cu fibrele de azbest, radioterapia si poluarea sunt, de asemenea, factori declansatori ai cancerului pulmonar