Cancerul pulmonar – ce fac dacă, cui mă adresez

Dacă am observat simptome respiratorii și mai ales dacă acestea nu sunt diminuate în câteva săptămâni, trebuie să consultați medicul de familie și dacă va fi nevoie acesta vă va îndruma către un pneumolog.

Cu cat se pune mai rapid un diagnostic si se incepe tratamentul intr-un stadiu precoce, cu atat cresc sansele de supravietuire.

Daca boala este diagnosticata in faza incipienta, rata de supravietuire a pacientilor diagnosticati este de pana la 55%. Desi depistarea timpurie a aparitiei acestuia creste sansa de supravietuire, cu toate acestea circa 2/3 din pacienti sunt diagnosticati cu cancer pulmonar in faza avansata, cand sansele de supravietuire sunt din pacate mult reduse. Daca boala este depistata in stadiul al III-lea sau mai tarziu, sansele de supravietuire ale unui pacient se afla la doar 11%. In schimb, un diagnostic timpuriu creste sansele de 4 ori, pana la 55%.

Tratament

Tratamentul va depinde de marimea, tipul si stadiul tumorii si de asemenea de starea de sanatate. Medicul va decide cel mai potrivit tratament care are cele mai putine reactii adverse si este cel mai eficace.

Interventia chirurgicala reprezinta principala forma de tratament pentru tumorile carcinoide pulmonare atunci cand este posibila. Daca tumoarea nu s-a raspandit, ea poate fi deseori tratata doar prin interventia chirurgicala. Sunt utilizate mai multe tipuri de operatii pentru tratarea persoanelor cu tumori carcinoide pulmonare. Tipul de interventie va depinde de un numar de factori, inclusiv dimensiunea si localizarea tumorii si de existenta altor probleme pulmonare sau a altor maladii grave.

Pentru cancerul pulmonar in faza incipienta, respectiv cand pacientii exprima o singura tumoare care nu s-a raspandit in corp, tratamentul consta in interventie chirurgicala si/sau chimioterapie.

Pe masura ce cancerul este avansat sau in stadiul metastatic, respectiv pacientul prezinta mai multe tumori la plaman sau raspandite la alte organe, tratamentul consta in interventie chirurgicala, radioterapie, chimioterapie si/sau tratamente sistemice, care pot include si terapii tintite.

Pacientii care se afla in acest stadiu pot beneficia si de teste moleculare care pot evalua modificarile genetice ale tumorii, si pot recomanda  tratamente care sa raspunda exact tipului de mutatie pe care o are tumoarea respectivului pacient. Tratamentele care pot fi recomandate in urma efectuarii unui astfel de test, pot fi molecule tintite sau imunoterapii, aflate pe piata sau in cercetare clinica.