Cancerul de col uterin – Preventie

Cancerul de col uterin este cancerul ce poate fi prevenit in proportie de 80% prin testare regulata in cadrul programelor de screening. Informarea corecta si completa cu privire la aceasta boala este primul pas pe care il poate face orice femeie pentru a o preveni. Programul National de Screening pentru depistarea activa precoce a CCU vizeaza un segment de populatie extins (approx. 6 milioane de femei). Pana in prezent, aproximativ 700.000 de femei au beneficiat de serviciile gratuite de testare Babes-Papanicolau din cadrul programului national de screening.

Exista doua tipuri de preventie pentru cancerul cervical:

  • Preventie primara – vaccinarea. OMS si Comisia Europeana recomanda vaccinarea anti-HPV si includerea acesteia in programele nationale de preventie.
  • Contacte sexuale protejate pentru a evita infecția cu HPV
  • Preventia secundara – screening-ul, este de doua tipuri:
    • Testul Papanicolau – depisteaza celulele anormale de la nivelul colului uterin, care se pot transforma canceros. Se recomanda ca toate femeile cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani sa faca testul Papanicolau cel putin o data la 3 ani. Este un test simplu, nedureros, ce presupune recoltarea unor celule de pe suprafața colului uterin.
    • Testul HPV – depisteaza infectia cu virusul HPV care poate cauza modificarile celulelor.Impreuna cu vaccinarea, aceastea reprezinta cea mai buna strategie de protectie asupra cancerului de col uterin. Testarea periodica Babes-Papanicolau permite depistarea leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin in stadii incipiente.