Cancerul colorectal – Preventie

Preventia cancerului colorectal, bazat pe stil de viata sanatos

Cancerul colo-rectal este cancerul care poate fi prevenit in cea mai mare masura prin dieta si stil de viata sanatos.

66% – 75% din cazuri pot fi evitate prin dieta si stilul de viata recomandat

Recomandari legate de dieta si stil de viata:

  • Alimentatie variata, bazata pe fructe si vegetale
  • Mentinerea greutatii normale
  • Regim alimentar « anticanceros » cu evitarea substantelor carcinogene din alimente:
  • Aflatoxine in alune
  • Compusii N-nitrozo formati din nitriti, in carne si legume
  • Acetaldehida in bauturile alcoolice
  • Hidrocarburi aromatice policiclice in alimentele afumate sau arse
  • Legumele si fructele se vor consuma in cantitate de 400-800 g/zi in 5 sau mai multe portii/zi, tot timpul anului.
  • Activitate fizica zilnica moderata:

≥30 minute 5 zile/saptamana pentru adulti

≥ 60 minute 5 zile /saptamana pentru copii si adolescenti.

  • Bauturile alcoolice: consumul de alcool nu este recomandat; daca totusi se consuma se va limita la maxim doua bauturi/zi pentru barbati si una pentru femei

(o bautura= 250 ml bere, 100 ml vin, 25 ml bautura tare)

Tot metodă de prevenție este identificarea și îndepărtarea polipilor intestinali prin intervenție colonoscopică si efectuarea testelor hemocult.