Cancer osos – informații generale

Cancerul de oase reprezinta o crestere anormala a celulelor osoase. Nu este o forma de cancer frecvent intalnita, dar afecteaza frecvent tinerii. Cancerul osos poate fi primar sau secundar (metastaze) si poate avea origine in celulele osoase, cartilaginoase, sau din tesuturile moi.

Cea mai frecventa tumora osoasa este osteosarcomul si apare frecvent intre varsta de 10-25 de ani, afectant mai mult sexul masculin. Apare de obicei la nivelul oaselor lungi ale bratelor si picioarelor, in zonele de crestere(aproape de articulatia genunchiului si a umarului). Este un tip de cancer agresiv, deoarece afecteaza rapid tesuturile din jur si da metastaze pulmonare.

Cel mai agresiv este sarcomul Ewing si afecteaza persoane cu varste intre 5 si 30 de ani, fiind mai intalnit la copii. Afecteaza tot oasele lungi si are un potential metastatic puternic.

Condrosarcomul este al doilea ca si frecventasi afecteaza in general persoanele cu varsta peste 40 de ani. Este localizat in oasele soldului cel mai frecvent si metastazeaza in plamani si in ganglionii limfatici. Are origine cartilaginoasa si se poate  dezvolta in interiorul sau la suprafata osului.

Histiocitomul are origine in ligamente, tendoane si tesutul muscular. Este intalnit dublu la barbati fata de femei, si de obicei apare dupa varsta de 50 de ani.

O forma foarte rara de cancer osos este cordomul, ce afecteaza coloana vertebrala si are o rata de supravietuire de maxim 6 ani de la diagnostic.