Cancer de piele – informații generale

Cancerul de piele reprezinta cresterea anormala a celulelor tegumentului. Incidenta cancerului de piele creste, in fiecare an aparand peste 1 milion de cazuri noi de cancere non-melanom si peste 130 000 de cazuri de melanom. Majoritatea cancerelor de piele nu dor sau nu deranjeaza, de aceea este important sa va urmariti alunitele pentru a observa eventualele modificari. In general modificarile apar in zonele expuse la soare, cum ar fi gat, fata si brate dar pot aparea si in orice alta zona a corpului.

Cele mai frecvente forme de cancer sunt melanomul, carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular, dar este frecvent intalnita si forma precanceroasa, keratoza actinica.

Keratoza actinica este cauzata de soare si apare ca o denivelare aspra sau acoperita de cruste. Acestea se pot transforma in forme canceroase, cel mai frecvent in carcinom spinocelular daca nu sunt tratate la timp. In general are culoare roz-rosie, mai rar alba sau maron. Apare in zonele expuse la soare, cum ar fi fata, scalp si maini.

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent cancer de piele.  Acesta apare ca un nodul lucios cu aspect perlat, adesea de culoare roz-rosie sau alba, dar poate fi si maronie. Semn de malignitate este si intarzierea inchiderii unei rani, sau o rana care ulcereaza sau formeaza cruste.

Carcinomul spinocelular apare sub forma unor noduli roz opaci sau placi cu centru ulcerant. De obicei arata ca un neg, iar pielea din jur prezinta leziuni date de soare, cum ar fi riduri sau modificari de culoare.

Melanomul este cel mai grav si poate pune viata in pericol daca nu este tratat la timp. Acesta produce 75% din cazurile de deces din cauza cancerului de piele. Totodata,  85%  dintre melanoame apar din cauza expunerii la soare,  cu fiecare expunere neprotejata crescand riscul de a dezvolta un cancer de piele. Sunt mai predispuse persoanele care au pielea, ochii si parul deschise la culoare sau care au cazuri de cancer de piele in familie. Risc crescut reprezinta si obiceiul de a va bronza artificial, la solar, sau obiceiul de a sta exagerat de mult la soare pana se formeaza arsuri. Melanomul este cel mai agresiv, putand invada tesuturile din jur si chiar metastaza.

Pentru a recunoaste un melanom, s-a inventat metoda ABCDE ce ajuta la identificarea leziunilor suspecte.

Asimetria: de obicei, daca imparti un melanom in jumatate, imaginar, cele doua parti nu vor fi egale. Alunitele obisnuite sunt simetrice.

Borduri neregulate: marginile sunt neregulate, crestate, intrerupte.

Culoare: alunitele normale au o singura nuanta de maro, melanomul isi poate schimba culoarea  sau poate prezenta nuante variate de maro si negru.

Diametru: de obicei depasesc diametrul de 6 mm, desi pot fi si mai mici

Evolutie: orice alunita care se modifica in timp, sau daca prezinta simptome de tipul mancarimi sau sangerare este suspecta.

Preventie

Majoritatea cancerelor de piele pot fi prevenite. Cea mai buna metoda de prevenire a cancerului de piele este evitarea expunerii la soare, pentru aceasta puteti sa:

  • Evitati expunerea excesiva in timpul intervalului orar 10-16, mai ales in zilele calduroase de vara
  • Folositi crema de protectie cu spectru larg, ce trebuie utilizata prima data inainte cu jumatate de ora de a iesi din casa, apoi reutilizati la fiecare 2 ore sau daca ati intrat in apa sau ati transpirat masiv
  • Purtati imbracaminte care sa va protejeze de soare, inclusiv palarie si ochelari de soare cu filtru UV
  • Este recomandat sa va examinati pielea o data pe luna, pentru a observa eventualele modificari ale alunitelor
  • Evitati metodele de bronzare artificiala, cum este solarul.