BPOC – ce fac daca, cui ma adresez

O persoana diagnosticata cu BPOC va trebui sa mearga la control clinic de rutina din 6 in 6 luni. Se vor evalua sevrajul tabagic, eficacitatea tratamentului si eventual ajustarea acestuia, si se vor face analize de sange, se masoara gazele sanguine. Spirometria, ce evalueaza functia respiratorie, si EKG, ce evalueaza functia cardiaca, se vor efectua din 12 in 12 luni.

Din pacate, boala este ireversibila si mai rau, evolueaza continuu, dar nu trebuie uitat faptul ca poate fi prevenita in procent de 90%.

Tratamentul BPOC are drept scop stoparea declinului parametrilor spirometriei si diminuarea senzatiei de lipsa de aer la efort. Desi nu suna impresionant, creste calitatea vietii unui bolnav ce anterior nu se putea deplasa in afara casei deoarece efortul ingreuna respiratia mult prea mult, iar dupa inceperea tratamentului acesta se va putea ajuta singur si nu va mai fi imobilizat la domiciliu.

Prima linie de tratament va fi oprirea fumatului. Se continua cu administrarea de medicamente bronhodilatatoare, administrate periodic, ce vor diminua simptomele de lipsa de aer si incapacitate de a depunde efort. Exista si alte clase de medicamente administrate acestor bolnavi, dar nu exista studii care sa demonstreze eficacitatea medicamentelor de tip antitusiv, expectorant sau antibiotice administrate preventiv. Pacientii in stare avansata de boala vor fi nevoiti sa foloseasca terapie cu oxigen  la domiciliu.

Din cauza asocierii insuficienta respiratorie-insuficienta cardiaca, reiese o suferinta globala a intregului organism, la care se adauga o scadere ponderala semnificativa, datorata procesului inflamator cronic din interiorul sistemului respirator. Secundar acestor afectiuni, apare un sindrom depresiv din cauza invalidarii lor progresive fizice, pierderea independentei elementare-nu se pot ingriji singuri si din cauza sentimentului de culpa-se considera povara familiei, asociat senzatiei de marginalizare sociala si familiala.

Pentru a ajuta bolnavii diagnosticati cu BPOC a fost creat conceptul programelor de „reabilitare respiratorie”, ce au drept obiective urmatoarele:

  • Ameliorarea simptomelor
  • Cresterea calitatii vietii
  • Cresterea supravietuirii
  • Reducerea numarului de episoade de agravare
  • Reducerea consumului de medicamente si de servicii medicale