Boala coronariana – ce fac daca, cui ma adresez

Daca simtiti dureri in piept, sunteti obosit sau pur si simplu realizati ca ceva nu este in regula cu propriul organism, trebuie sa mergeti la medicul de familie iar acesta va va indruma catre un specialist pentru a va face investigatii si pentru a obtine un diagnostic corect. Daca sunteti deja diagnosticat cu o boala coronariana, nu ezitati prezentarea la cardiolog daca simtiti modificari in simptome.

Daca ati fost diagnosticat cu o boala coronariana, trebuie sa urmati un tratament. Obiectivele tratamentului sunt:

  • Prevenirea complicatiilor bolii coronariene(infarctul miocardic, insuficienta cardiaca)
  • Reducerea deceselor premature
  • Mentinerea nivelului de activitate si a capacitatii de munca sau intretinere personala intima
  • Reducerea sau chiar eliminarea simptomelor de ischemie (diminuarea circulatiei) cardiaca

Tratamentul presupune atat o terapie farmacologica, stabilita de medicul cardiolog, care nu trebuie intrerupta, dar si evitarea factorilor de risc.

Factorii de risc cardiovasculari trebuie controlati astfel:

  • Renuntarea la fumat
  • Exercitii fizice zilnice in functie de varsta/capacitate sau includerea intr-un program de reabilitare cardiaca
  • Tratamentul hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat, obezitatii si dislipidemiei (nivelul de lipide in sange)
  • consiliere psihologica si evaluarea simptomelor de depresie

Terapia farmacologica stabilita de medic trebuie luata zilnic, fara intreruperi si trebuie verificata eficacitatea la o perioada de timp stabilita tot de cardiolog. Nu uitati de programarile la medic si nici sa luati pastilele. Chiar daca  o perioada de timp va simtiti bine, asta nu inseamna ca boala s-a vindecat, din contra, ea evolueaza continuu.

Terapia de revascularizare are drept scop ameliorarea supravietuirii si controlul simptomelor. Este baza tratamentului infarctului miocardic acut si se vizeaza restabilirea fluxului de sange. Terapiile de revascularizare sunt: tromboliza pe cale venoasa generala, angioplastia coronariana transluminala percutana cu stent –PTCA si by-pass-ul aorto-coronarian (in urgenta, cand se efectueaza PTCA sau o coronarografie). Acestea sunt recomandate persoanelor care continua sa prezinte angina sub tratament farmacologic maximal sau prezinta risc inalt de complicatii.