Astmul – Preventie

Inflamatia bronhiilor este declansata de o varietate de factori de risc – alergenii, infectii virale, poluanti, medicamente. Preventia in cazul astmului presupune evitarea sau reducerea expunerii pe cat posibil la acesti factori declansatori.

Cel mai important, de departe, este evitarea fumului de tigara. Pacientul astmatic nu ar trebui sa fumeze, dar nici nu ar trebui sa fie fumator pasiv.

Evitarea alergenilor „indoor” se poate realiza printr-o igiena riguroasa – spalarea asternuturilor saptamanal, la 60 de grade, inlocuirea covoarelor cu lemn/linoleum, inlocuirea perdelelor cu cele usor lavabile si asigurarea unei ventilatii adecvate.

Alergenii „outdoor” de tipul polen, puf, praf sunt imposibil de evitat complet, dar se pot reduce deplasarile in afara casei in momentul unei exacerbari astmatice.

Alergenii animali ar trebui indepartati din casa, chiar si asa rezervorul alergenic se va diminua in mai multe luni.

Evitarea poluantilor de tip „indoor”-fumat pasiv sau activ, NO, CO, CO2, SO2, formaldehida, si „outdoor” –ozon, aerosoli acizi, nitrogen oxizi, temperatura rece, umiditatea, praf, fum, fixativ, deodorant.

Efortul fizic accentuat poate provoca o criza de astm, dar asta nu inseamna ca un copil ar trebui scutit de educatie fizica in scoala sau sa nu fie lasat sa se joace. Tinta tratamentului este obtinerea unui astm controlat, tocmai pentru ca persoana in cauza sa poata duce o viata normala.

Emotiile intense pot si ele sa declanseze o criza de astm.