Astmul – ce fac daca, cui ma adresez

Pentru o calitate a vietii ridicata, controlul astmului este esential. Aceasta boala cronica este imposibil de vindecat, asa ca tratamentul are drept obiective controlul simptomelor, prevenirea exacerbarilor, mentinerea unui nivel normal de activitate, inclusiv efortul si mentinerea unei functii pulmonare cat mai aproape de normal.

 Cum se controleaza astmul?

Prin luarea medicatiei de control zilnic, chiar daca va simtiti bine si folosind medicatia de urgenta doar la nevoie; prin prezentarea la medic la timp, atunci cand simptomele par ca se agraveaza chiar daca luati tratamentul corect; prin evitarea pe cat posibil a factorilor declansatori.

Ce inseamna medicatie de control?

Aceasta medicatie se ia zilnic, pentru controlul la distanta a bolii, evitant aparitia crizelor. Se administreaza si in criza. Este important sa fie luata chiar daca persoana se simte bine, pentru ca este cea care reduce frecventa crizelor si amplitudinea simptomelor. Cel mai frecvent este administrata inhalator, dar exista si tablete/siropuri orale.

Nu toti astmaticii trebuie sa ia aceasta medicatie. Medicul va decide care este cea mai buna metoda de tratament.

Care este diferenta intre medicatia de control si cea din timpul crizelor?

Medicatia din timpul crizelor actioneaza foarte rapid, dar pe termen scurt. Aceasta trebuie administrata doar la nevoie si fara a exagera doza. Cel mai frecvent este administrata inhalator.

In cazul astmului, este foarte importanta o relatie medic-pacient stransa. Odata diagnosticat, nu va fi vindecat, asa ca pacientul se va prezenta la control in nenumarate randuri de-a lungul vietii. Odata ce sunt observate schimbari ale crizelor, ori inspre rau sau inspre bine, sau daca apar efecte adverse ale tratamentului, trebuie sa fie contactat medicul si acesta va schimba medicatia in functie de necesitatile pacientului. Totodata, pacientul trebuie sa constientizeze gravitatea afectiunii, si sa se protejeze de factorii declansatori – fumul de tigara, alergenii, poluantii.