Accidentul vascular cerebral – informații generale

Accidentul vascular cerebral reprezinta aparitia unor leziuni in tesutul cerebral ca urmare a scaderii semnificative de cantitate si ca durata a debitului sangvin cerebral. Intreruperea perfuziei cerebrale este cauzata de blocarea vasului de sange de un cheag sau spargerea vasului. Intreruperea irigarii tesutului cerebral cu sange bogat in oxigen si nutrienti va cauza leziunile permanente.

In Romania, AVC reprezinta prima cauza de mortalitate la adulti, pe acelasi loc cu bolile coronariene, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Mai important decat atat este facptul ca AVC reprezinta cea mai importanta cauza de invaliditate in populatia adulta, iar invaliditatea nu este doar handicapul fizic, ci si cel mental, 20-25% dintre supravietuitorii unui prim AVC dezvoltand in urmatorii 5 ani o forma de dementa. Efectele AVC depind de zona afectata a creierului si de severitate, un AVC foarte sever putand duce la moarte subita.

Accidentul vascular cerebral ischemic (infarct cerebral) apare atunci cand vasul de sange este blocat de un cheag si este oprita perfuzia cerebrala dupa acel blocaj, celule cerebrale fiind deprivate de oxigen si substante nutritive. Se mai poate produce si prin ingrosarea excesiva a vasului de sange prin depunerea de placi de aterom.

Accidentul vascular cerebral hemoragic apare atunci cand vasul de sange se sparge si tesutul cerebral din jur va fi inundat de sange. Acesta poate aparea in urma unei crize de hipertensiune pe fondul unor malformatii vasculare deja existente, cum ar fi anevrismul. Acesta este mai putin frecvent, reprezentand doar 10-15% dintre toate AVC.

O treime din totalul accidentelor vasculare cerebrale apare la persoanele care au avut deja un eveniment cerebrovascular, ceea ce inseamna ca nu este important sa prevenim doar un prim AVC, ci si mai important, trebuie prevenita aparitia unuia secundar.

Conform OMS, mai mult de 90% dintre AVC sunt atribuite modificarilor factorilor de risc, iar controlarea factorilor de risc pot preveni mai mult de trei sferturi din numarul total de accidente vasculare cerebrale la nivel global. Printre factorii de risc deja cunoscuti, cum ar fi hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, diabetul zaharat, obezitatea si dislipidemia, recent s-a descoperit ca si poluarea din aer creste riscul de AVC.